Het naamrecht in Nederland is toe aan vernieuwing. Net als in andere Europese landen zou de mogelijkheid moeten bestaan om een kind de achternaam van beide ouders te geven. Dit met terugwerkende kracht, zodat ook ouders met kinderen die al geboren zijn van deze gelegenheid gebruik kunnen maken.
inwoners van Nederland
dat er een lacune zit de wetgeving omtrent naamrecht. In tegenstelling tot andere landen in Europa, is het in Nederland niet mogelijk om zowel de naam van de vader als de moeder door te geven. Ook de naam van beide vaders of moeders doorgeven is niet mogelijk.
daarom om het naamrecht te verruimen waardoor kinderen een dubbele achternaam kunnen ontvangen. Als richtlijn kan het naamrecht in België aangehouden worden, waar het sinds 2014 mogelijk is een kind maximaal twee achternamen te geven. Als ouders hier niet expliciet voor kiezen krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader, zoals gebruikelijk is in de huidige situatie.
Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt het mogelijk om kinderen de naam van zowel de vader als de moeder te geven. Een motie van Vera Bergkamp (D66) haalde dinsdag, tegen het advies van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) in, een meerderheid (...) lees verder en zie ook kwestie in kaart
29 januari 2019 op NOS.nl:
"Ik vind het niet goed dat de regering beslist dat ik moet kiezen tussen of de naam van mijn vriend, of mijn eigen naam", vertelt Laura Kraak, initiatiefnemer van de petitie die tot de motie in de Tweede Kamer leidde.
"Als je voor alle twee (...)" lees verder
Elke maand komen er nog steeds mensen bijeen om te brainstormen over hoe we zo gauw mogelijk 40.000 handtekeningen verzamelen. Als je daar ook bij wilt zijn stuur dan even een mailtje of een bericht op Facebook.
Fantastisch als je mee wilt denken!
Hoe meer mensen de petitie delen, hoe verder we kunnen komen. 40.000 handtekeningen zijn er namelijk nodig voordat we in de Tweede Kamer kunnen spreken.
Dus like, deel en teken de petitie, zodat er binnenkort een dubbele achternaam in Nederland mogelijk is!